A szexuális nevelésről minden életkorban

Katona Katalin

Ha a gyermek fejlődését végigkíséri egész pici korától, hogy a nemiségről és a szexualitásról nyíltan, őszintén és az adott életkornak megfelelően beszélünk, az megalapozza, hogy természetes és egészséges dologként gondoljon majd később is a szexualitásra.

Szülőként hiteles és megbízható információk átadásával hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a fiatalok ne érezzenek zavart vagy félelmet, ha szexszel kapcsolatos kételyeiket szeretnék eloszlatni. A közhiedelemmel ellentétben nem elegendő ezt az iskolai felvilágosító órákra, védőnőre vagy a pornóoldalakra bízni és nem, nem tudható le egyetlen beszélgetéssel. Sőt, a gyermek növekedésével folyamatosan(!) alakítani és fejleszteni kell a tematikát az épp aktuáliskérdéseknek megfelelően.

Általános támpontok

Először is, derítsük ki, mit tud a gyermek a szexualitásról? Megkérdezhetjük például: ,,mit gondolsz, honnan jönnek a kisbabák?” vagy ,,mit hallottála fiúk és lányok testéről?” Itt rögtön lehetőségünk is nyílik, hogy ha félretájékoztatott a gyermek, akkor ezt tényekkel korrigáljuk. Mindig lebegjen a szemünk előtt: a gyermek szintjén magyarázzuk el a dolgokat! Rövid, tényszerű és lehetőség szerint pozitív hozzáállást képviseljünk azt sugallva, hogy ha bármikor további kérdése van, akkor visszatérhet hozzánk, beszélhet velünk erről. Tartsuk szem előtt, hogy nem vagyunk szakértői a témának, így nyugodtan mondhatjuk akár azt is egy kérdésre, hogy ,,nem tudom a választ”.

Nem az a cél, hogy a végtelen tudást sugározzuk magunkból. Hanem hogy a csemete lássa: megbízhat bennünk, fordulhat hozzánk ebben a témában. Szerencsés az is, ha mindkét szülő jelen van, mertez is normalizálja, hogy a szexről, nemiségről szabad beszélni. Felejtsük el, hogy csak az asztal körül ülve, szemtől szemben indítható párbeszéd a témában. Sőt lehet, hogy ez sem nekünk, sem a gyermekünknek nem kellemes.

Diskurálhatunk akár az autóban ülve vagy egy nyugodt helyen sétálva. Miként tegyük meg ezt? Lehet például így: ,,a múltkor a tévében szó volt a terhességről. Kíváncsi vagyok, tudod-e mi ez?” És persze a legfontosabb: akár mi kezdjük a beszélgetést, akár várjuk az első kérdések elhangzását, adott életkornak megfelelően készítsük fel magunkat a témával kapcsolatban! Legyen támpontunk, hogy miről akarunk beszélni, milyen szavakat fogunk használni. Ha valamiről nekünk, felnőtteknek is kényelmetlen szólni, rendben van, ezt is elmondhatjuk. A lényeg, hogy ne legyen tabusítva a szexualitás. Pillantsunk rá, hogy az egyes életkorokban milyen témákat és miként érdemes érinteni.

Az írás az EGESZSEGTUKOR.HU oldalon folytatódik.