„Semmi mást nem éreztem csak fájdalmat” – A hüvelyszárazság és a hüvelyszűkület okai

Váradi Fanni

Amikor a klimaxszal járó különféle tünetekről hallunk, az egyik gyakran említett probléma a hüvelyszárazság és a hüvelyszűkület (amelyek amúgy nem csak a menopauzában jelentkeznek!). Mindazok, akik nem érintettek, talán azt hiszik, nem olyan gondok ezek, amiket ne lehetne könnyedén orvosolni. Csakhogy ezzel jelentősen alábecsülik ezeknek a tüneteknek a hatásait. H. Fekete Bernadett írása. Cikkrészlet.

Vaginizmus fiatalabb és idősebb korban

Váradi Fanni pszichológus, szexuálpszichológus, a Dámia Szexuálterápiás Központ egyik alapítója a vaginizmus szakmai hátterét illetően elmondta:

„Ma már spektrumra helyezzük a szexuális együttlétek során megélt fájdalmat és vaginizmust. A skála egyik végén helyezkedik el a legenyhébb változat, amikor kicsit kellemetlen behatolás, a másik végén pedig, ha már egyáltalán nem lehet behatolni. Ez lehet testi eredetű, például hüvelyszárazság miatt, vagy előfordulhat szülés után, ha sérül a hüvelyfal, és marad egy seb, ami miatt fáj a behatolás, illetve van ilyen daganatos betegségeknél is, amikor felborul a hormonrendszer. 

A testi eredet aztán könnyen lelkivé is válhat. Kialakul egyfajta szorongás és berögzülhet az automatikus reakció, amikor a medencekörnyéki izmok befeszülnek.”

„Sokan azt gondolják, hogy például nemi erőszak miatt alakul ki a vaginizmus. Ez természetesen lehetséges, ám a tapasztalat azt mutatja, hogy nem mindig ennyire egyértelmű, általában komplexebb a helyzet. Fiatal klienseknél előfordul, hogy a tájékozatlanság a probléma: téves, hiányos információik vannak a szexuális életről, és rettegnek attól, hogy fájni fog, vagy félnek a következményektől, esetleg rendkívül konzervatív nevelést kaptak, amelynek során a nemiségről szinte egyáltalán nem esett szó, vagy csak negatív kontextusban, mint valami bűnös, elítélendő dologról. 

Az alacsony önértékelés is okozhat ilyet egy nőnél: aki meg van róla győződve, hogy meztelenül csúnyán, visszataszítóan néz ki, annál már a szexuális élet megkezdésekor jelentkezhet hüvelyszűkület.”

„A lelki résznél nagyon fontos, hogy megértsük a probléma eredetét. Aki szexuális erőszak áldozata volt, az természetesen tudja, hogy honnan ered, sokszor azonban nem ennyire egyértelmű. Előfordul, hogy nem lehet egyetlen kritikus pontot találni, ilyenkor a megoldás annak mentén halad, hogy felvilágosítsuk a pácienst – vagy ha párkapcsolati probléma kerül felszínre, akkor a partnerrel való kommunikáció, bizalom, őszinteség fejlesztésén lehet a fókusz. Kognitív terápiával dolgozom, ez nagyon sokat segíthet a szorongás feloldásában, a rossz sémák megtörésében.”

A teljes cikk a WMN oldalán érhető el.