Női szerepek: a sokszínűség gyönyörködtet

Katona Katalin

Vajon tényleg létezik férfi és női agy közt különbség, vagy csak a társadalmi-politikai-vallási nézetek hozzák létre ezt a dichotómiát? Bár jelen írásban nincs lehetőség kimerítően tárgyalni a témát, igyekszem ahhoz támpontot adni, hogy miért is érdemes férfiként nyitottsággal és kíváncsisággal szemlélni a női lélek sokszínűségét, nőként pedig miért törekedjünk korlátokat döntögető társaink megértésére.

Keresztény értékek és a nőiség

A vallási könyvek nemi szerepekre vonatkozó iránymutatásait vizsgálva tartsuk észben, hogy ezeket az írásokat általában férfiak jegyezték le, egy olyan korban és kultúrában, amely merőben eltérő a mai értékektől. Érdemes kritikusan szemlélni a szakrális szövegeket, hiszen a nők ábrázolása férfi perspektívából, az általuk ,,kívánatosnak” tartott tulajdonságok kihangsúlyozásával történik. Továbbá ne feledjük: Jézus a társadalom perifériájára szorult asszonyokat is elfogadta!

Kell gyerek és házasság?

Számos életút bizonyítja, hogy egy nő meg tudja mutatni értékességét, képességeit, megtalálhatja a helyét elkötelezett kapcsolat és gyermekvállalás nélkül is. Gondoljunk csak Slachta Margit politikusra, Jászai Mari színésznőre vagy Terézanyára. Kétségtelen, hogy a történelem ismert uralkodónői sem hétköznapi módon éltek házasságban és nevelték gyermekeiket. A tradicionális elvek mantrázása helyett ezért inkább így tegyük fel a kérdést: mitől tudja valaki igazán elégedett nőnek érezni magát?

Összemosódó nemi szerepek: áldás vagy átok?

Manapság is uralkodó sztereotípiáinkat (a férfi védelmez, a nő gondoskodik), a történelem során ábrázolt, régen domináló hierarchikus világlátás mentén alakítottuk ki. Lélektani szempontból a sztereotípiáknak persze fontos szerepük van: bonyolult világunk gyorsabb megértését segítik.

Hogy ez a sablonokat használó gondolkodás mennyire jelen van a nemi szerepek vonatkozásában is, jól szemlélteti egy kísérlet: ugyanazt a csecsemőt kék vagy rózsaszín ruhába öltöztették, majd a vizsgálati személyeket megkérték, hogy jellemezzék a gyermeket. Fiús ruhába bújtatva a baba olyan jelzőket kapott, mint pl. ,,erős vagy”, ,,vezető leszel”, míg lányos színt viselve ugyanez a csemete a ,,bájos, kedves, mosolygós” jelzőket kapta.

Az írás az EGESZSEGTUKOR.HU oldalon folytatódik.