Párterápia

Mi a párterápia?

A párterápia egy olyan terápiás módszer, ami segíti a párokat abban, hogy fejlesszék a kapcsolatukat, illetve megértsék és megoldják nehézségeiket. 

Milyen problémákkal érdemes párterápiára menni?

A párterápia segíthet a gyakran visszatérő konfliktusok feloldásában, az eltérő gondolkodásmódok és hiedelmek összehangolásában, illetve a kommunikációs nehézségek megoldásában.

Szintén érdemes párterapeutához fordulni kommunikációs nehézségek, féltékenység, megcsalás, elhidegülés és a szexualitásban jelentkező elakadások esetén.

Mennyi ideig tart a párterápia?

A párterápiás ülések 90 percig tartanak.

A párterápiás folyamat hossza függ a probléma komplexitásától, a pár motiváltságától, illetve a folyamat iránti elkötelezettségüktől. A párterápia első 3 problémafeltáró alkalmát követően általában 8-12 alkalom szokott elegendő lenni a terápiás cél eléréséhez.

Milyen gyakran vannak a párterápiás ülések?

Az egyéni folyamattól eltérően párterápia esetén 2 hetente történik konzultáció, hogy az alkalmak között legyen ideje a párnak az éppen aktuális témák feldolgozására.

Egyéb, gyakran ismételt kérdések

Mi történik az orientációs beszélgetésen?

Egy kötetlen beszélgetés keretében röviden bemutatkozunk egymásnak. A szakember kérdéseket tesz fel, hogy a probléma okát, súlyosságát feltárhassa. A pszichológus ez alapján felméri saját kompetenciáját, majd ennek függvényében javaslatot tesz a konzultációk folytatására vagy épp másik szakember felkeresésére. Ön pedig eldöntheti, hogy kialakult-e irányunkba a bizalom, velünk szeretné-e folytatni a konzultációs folyamatot? Az alapvető keretek tisztázásásra is ekkor kerül sor.

Mik az alapvető keretek?

Egy szexuálpszichológiai konzultáció alkalmanként 50 percet vesz igénybe, melynek díjazásáról itt (gomb) tájékozódhat. Egyénenként változó, hogy kinek hány konzultációra, illetve milyen gyakorisággal van szüksége, erre a pszichológus javaslatot fog tenni. 

Mi történik a szexuálpszichológiai konzultáción?

A szexuális zavar gyakran ,,csak” egy tünet. Hátterében sok minden állhat, a származási családból hozott mintáktól kezdve, a párkapcsolatban elszenvedett szégyenélményen át, a bennünk élő tévhitekig (és a lista nem teljes). A közös munka során a pszichológia eszköztárával törekszünk a szexuális zavarral összefüggésben álló dolgok feltárására, feloldására. A teljesség igénye nélkül kiemelhetünk néhány ilyen elemet: legfrissebb kutatási eredményekre alapozott felvilágosítás, ismeretterjesztés, tudattalan félelmek feldolgozása, otthon végzendő gyakorlatok ismertetése. Ezeket minden esetben egyéniesítve, a kliens kérdéseihez, problémája súlyosságához igazítva állapítja meg a szakember.

Hány alkalmas konzultációra van szükségem?

Ahogyan azt fentebb is említettük, a szexuális zavarok háttere roppant komplex is lehet. Főszabályként azt mondhatjuk, hogy ha a mind a kliens, mind a pszichológus úgy érzi, megnyugtatóan körbejártuk a problémát és azzal a kliens már egyedül is képes szembenézni, lezárhatjuk az üléssorozatot.

Hogyan zajlik az online konzultáció?

A kapcsolatfelvételt követően az Ön által választott pszichológussal tudja egyezetni, hogy mely videochaten kerül sor a konzultációk lefolytatására. Kérjük, hogy a virtuális konzultáció időtartamára igyekezzen nyugodt körülményeket biztosítani saját maga számára, gondoskodjon megfelelő internet hozzáférésről, illetve ha szükséges, fülhallgatóról.

Lehetőség van-e páros konzultációra?

Amennyiben a probléma, kérdés indokolja, lehetőség van páros konzultációra is. Ez nem párterápiás ülés, inkább egy edukatív, tabuk nélküli, pszichológus által vezetett beszélgetés.

Titoktartás

A beszélgetések során elhangzottakat bizalmasan kezelem, adatai és velem megosztott történetei egyaránt biztonságban lesznek.

Milyen sűrűn ajánlott részt venni konzultációkon?

Első néhány alkalomra heti-kétheti rendszerességű találkozás javasolt. Ez a későbbiekben ritkítható, ha a kliens és a terapeuta is kielégítőnek találja a változás mértékét.

Mikor dönthetek úgy, hogy nem kívánok részt venni már tanácsadáson?

Bármikor dönthet úgy, hogy nem szeretné folytatni a konzultációkat. Amennyiben szakmai szempontból úgy látjuk, hogy érdemes lenne folytatnia, tájékoztatni fogjuk erről, de ez nem kötelezi Önt semmire.

Mik az orientációs beszélgetés/konzultáció lemondásának és módosításának feltételei?

A megbeszélt időpont előtt 24 órával díjmentesen lemondhatja vagy módosíthatja időpontját telefonon, e-mailben vagy a pszichológusával egyeztetett egyéb kommunikációs csatornán is. Természetesen mi is előre jelezzük Önnek, ha nem tudjuk megtartani az ülést.

Hogyan fizethetek?

A rendelőben készpénzzel fizethet. Minden esetben számlát vagy nyugtát állítunk ki az összegről.

Meg kell-e adnom a személyes adataimat?

Amennyiben az orientációs beszélgetést követően úgy dönt, elköteleződik a konzultációs folyamatban, az első ülés alkalmával kitöltünk egy adatvédelmi nyilatkozatot. Az adatkezelési iránymutatást megtalálja a weboldalon.

Hány éves kortól járhatok pszichológusi konzultációkra?

Szexuálpszichológiai kérdésekben, felvilágosításban, edukációban fordulhatnak hozzánk 18 éven aluliak is. Ennek feltétele, hogy törvényes képviselője (szülő, nevelőszülő) hozzájáruljon az üléseken való részvételhez. Fontos kiemelni, hogy a titoktartás ekkor bizonyos korlátokkal vonatkozik a pszichológusra és a konzultációs folyamatra. Ennek részleteit a szakember pontosan ismerteti az orientációs beszélgetés keretein belül.

Foglalj időpontot nálunk

15 perces ingyenes konzultáció

Orientációs beszélgetés, mely során a tanácsadással kapcsolatos alapvető kérdéseket tisztázzuk.

Foglalj időpontot

Megteheted ezt telefonon és e-mail-ben is.

Az első alkalom

Nyitott szemlélettel és teljes diszkrécióval várunk konzultációra.