A Dámia szexterápia szexuálpszichológusa: Szabó Rita

Szabó Rita

Szexuálpszichológus

 

Hiszem, hogy mindenkiben megvan a fejlődéshez, változtatáshoz szükséges potenciál – az én célom, hogy közös munkával felszínre hozzuk ezeket az erőforrásokat. Az egyetemi éveim alatt a rogersi humanisztikus irányzat állt hozzám a legközelebb, emiatt képződtem ebben a szemléletben. A hozzám fordulókat a lehető legnagyobb empátiával és elfogadással igyekszem segíteni – ez az attitűd az alapja a tanácsadói munkámnak, ami különösen fontos a szexuális problémákkal küzdő kliensek esetében.

Sokszor teszik fel nekem a kérdést, hogy miért választottam ezt a területet? Azért lettem szexuál-szakpszichológus, mert számomra a szexualitás az élet szerves része, amiről fontos, hogy tudjunk tabuk nélkül, természetesen beszélni. Ezt képviselem a szakmai működésemben és a magánéletemben egyaránt, ami segíti, hogy a hozzám érkezők is könnyebben megnyíljanak, hiszen nem kell tartaniuk az elutasítástól, előítéletektől. 

Véleményem szerint minden embernek szüksége van egy biztonságos térre, ahol a nehézségeiről, félelmeiről beszélhet, ezért ezt igyekszem biztosítani. Emellett folyamatosan képzem magam, hogy klienseimet minél hatékonyabb eszközökkel támogathassam a fejlődésükben.

A Pszichológus (MA) diplomámat az Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Klinikai- és Egészségpszichológia Szakirányon szereztem 2021-ben. Ezzel párhuzamosan elvégeztem a Magyar Személyközpontú Pszichoterápiás és Tanácsadási Egyesület módszerspecifikus képzését (2018-2023), valamint a mesterképzés után azonnal elkezdtem az ELTE-n Szexuálpszichológiai szakpszichológiát hallgatni, amit most, 2023-ban fejeztem be. Jelenleg kognitív viselkedésterápiás (The Beck Institute for Cognitive Behavior Therapy) és sématerápiás (ISST Akkreditált Sématerapeuta Képzési program) konzultáns képzésben veszek részt.

“Amíg lélegzel, addig több benned a jó, mint a rossz, nem számít, mennyire reménytelenül, vagy éppen betegnek érzed magad.” – Lori A. Brotto

További szakembereink

katalin opt

Katona Katalin

,,Fontosnak tartom, hogy klienseim a konzultációk során szégyenkezés és tabuk nélkül tudjanak velem beszélgetni.”

katalin opt

Szabó Márta

,,Hiszem, hogy mindannyiunkban benne van a változás képessége, a kellő rugalmasság és kitartás ahhoz, hogy az általunk vágyott célokat elérjük.”

katalin opt

Váradi Fanni

“Hiszek abban, hogy a szexuális zavarok, elakadások és problémák nagy része megváltoztatható, vagy megszüntethető, ha motiváltak vagyunk rá.”

katalin opt

Fazekas Kata

„Hiszem, hogy a hozzám forduló párok a saját kapcsolatuk szakértői, az én feladatom ennek tudatában segíteni – kérdezni, megerősíteni, új szemléletet, szempontot, keretet, új módszert behozni, hogy a párok ennek mentén megtalálhassák a saját válaszukat.”

katalin opt

Hegyi Fanni

„Hiszek abban, hogy ha kellő megértést és elfogadást kapunk másoktól, azáltal meg is tud kezdődni a gyógyulás egy jobb élet irányába.”

katalin opt

Morcsányi Adrienn

„Merj álmodni, változtatni, bízz benne, hogy meg fog történi a változás. Az erő benned van, változtatni mindig lehet, ha mi magunk is akarjuk.”

Szexuálpszichológiai tanácsadás - Tala Zsófia

Tála Zsófia

Elakadásaink és problémáink megoldása, meggyőződésem szerint, minden esetben bennünk van, melynek felszínre hozatalában a leginkább önismeretünk mélyítése segíthet és önmagunk őszinte, szeretetteljes elfogadása. E folyamat kísérésében törekszem segíteni a hozzám fordulókat.”

Thoma Gábor

„Ha valaki eljutott odáig, hogy kimondja, valami nem jó és elég bátorságot gyűjt ahhoz, hogy felkeressen egy pszichológust, akkor a munka legalább felét már el is végezte. A többiben igyekszem segíteni.”

Tőtös Ádám

Azt gondolom, a párkapcsolatban megjelenő tünet nem valamelyik fél hibájának a következménye, hanem egy kettőjük között fennálló rejtett kapcsolati nehézség nem ideális megoldási kísérlete.

Vass-Kanik Renáta

“Hiszem, hogy mindannyian megérdemlünk egy olyan kiegyensúlyozott szexuális életet, amely hozzájárul a teljes, örömteli élethez és gazdagítani képes személyiségünket.”