Szex orgazmus nélkül

Váradi Fanni

Egyre több fiatal, női kliens fordul hozzám orgazmus zavarral, orgazmushiánnyal és a szexuális együttlét okozta fájdalom zavarokkal. Felmerült bennem a kérdés: ez valóban ennyire gyakori és általános probléma a nők körében?

Vagy csak azért érzékelem ezt, mert az emberek általában szexuális problémákkal fordulnak szexuálpszichológushoz , így elégedett szexualitású emberekkel ritkán találkozom. Úgyhogy belevetettem magam a szakirodalomba, hogy teljes képet kapjak erről a jelenségről.

Jöjjenek először a nyers adatok:

  • Egy friss, brit kutatás szerint a 25 és 34 év közötti nők majdnem fele nem élvezi a szexet.
  • Egy másik kutatásban pedig csupán a nők 65%-a számolt be arról, hogy a szexuális együttlétek során szinte mindig vagy a legtöbbször átél orgazmust. Ezzel szemben a férfiak esetében ez a szám 95%.
  • Egy öt évvel ezelőtti magyar kutatás eredményei szerint pedig az egyetemista nők negyede él át fizikai fájdalmat szeretkezés közben.

Gondolom, nem csak én sokkolódtam le a számok láttán. Hiszen ezek alapján elmondható, hogy a legegészségesebb populáció (fiatal nők, akik életük kezdetén vannak) fele komoly szexuális nehézségekkel küzd.

De mi lehet ennek az oka?

Azt gondolom, hogy elég egyértelmű a következtetés, hogy nem a nőkkel vagy a nők szexuális készségeivel van a gond. Hanem az okok inkább a kulturális környezetben keresendők.

Az írás a SHE.hu oldalon folytatódik